Skip to content

Surfside Residence

Project Details

Architect :    Martins Architects
Construction Type :    Steel w/ Wood Infill
Services :    Structural Engineering
Builder :    4MA Builders
Awards :    AIA Long Island ARCHI Award 2020

Project Summary

This modern 3,800sf residence is situated at the end of Long Island, close to the water in Montauk.
Two, seventeen foot second floor cantilevers are the structures main breathe taking elements.
DiLandro Andrews incorporated steel framing, metal decking and more creative solutions to achieve the architect and home owner's deign intent.

Engineering Challenges

This project with its unique shape and location required the use of some of the latest in structural engineering analysis and design softwares.

One of which being RAM Structural Elements. DAE used RAM to model gravity and lateral loads and analyze how the entire structure would react on a macro level.

Many residential homes are designed beam by beam, however because of this project's unique characteristics, DAE needed to use a more high level approach to correctly model stress and deflections in beams.

Core Design Concepts

Construction Administration

DiLandro Andrews was hired to conduct multiple inspections during construction to ensure structural details were implemented correctly for a structurally safe product.

Steel Moment Frames

Due to many large window opens on both the front and rear of the house, DAE had to design and detail steel frames (braces an moment) to supplement wood shear walls for lateral forces on the structure from wind.

Retaining Soil

Working hand in hand with the architect, DAE designed many large soil retaining structures to allow for complex grading that allowed for many beautiful architectural features, include a walkout basement in the front and a drive in basement garage off one side.

AIA Long Island ARCHI Award 2020

"The geometry is a simple series of stacked boxes that form a dynamic double cantilever facing the ocean in a timeless form with sand-dusted monochromatic materials that keep the structure unobtrusively juxtaposed with its neighbors. Modest in its scale and nestled into the earth withholding its size, Surfside is able to blend a strong, modern impact within the fabric of the vernacular in its neighborhood in an environmentally sound way."
-Martin Architects PC
Architect of Record
Sunset